Paleo vega ételek receptjei

Tartalom:

 Töltött cukkini ladikok
 Cukkinivel tuningolt lecsó
 Sajtgolyó
 Juhtúróval töltött gombafejek
 Mandulás, illatos padlizsánhajó

Töltött cukkini ladikok

Recept hozzávalói:

2 szál újhagyma (de bármilyen hagyma tökéletes)

6 nagyobb cukkini

bármilyen otthonlévo zöldség (gomba, paradicsom, paprika, stb.)

1 evőkanál tejföl és esetleg egy kis reszelt sajt:)

só, bors, petrezselyem

kókuszzsír

Recept elkészítése:

Először is kettévágjuk a cukkiniket, és óvatosan kiskanállal kivájjuk a belsejét, ügyelve rá, hogy ne sértsük meg a héját. Van, aki megsózza a kivájt cukkiniket, mi nem szoktuk, mert viszonylag sótalanul étkezünk. A cukkini ladikokat kevés zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük és félretesszük. A cukkinik kivájt belsejét felkockázzuk. Minimális zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzádobjuk a cukkini kockákat. Hamar összesül, közben lehet fűszerezni ízlés szerint, nálunk a hagyományos só, bors és petrezselyem nyert. Ha van otthon bármilyen zöldség, legyen az gomba, paradicsom, paprika, az is mehet a töltelékbe, ártani biztosan nem fog neki. :) Ha nem bírod hús nélkül, bacon szalonnával is felturbózhatod a tölteléket. én a töltelékhez a végén kevertem kb. 1 evőkanál tejfölt is, így gyönyörű szép krémes állagot kaptam. Belekanalazzuk a tölteléket a cukkini ladikokba, reszelt sajttal is meg lehet szórni (mi ezt kihagytuk), és indulhat a 200 fokos sütőbe. Kb. 20 perc alatt gyönyörűen elkészül, isteni és könnyű étel egy fárasztó nap után. :-)

 

Cukkinivel tuningolt lecsó

Recept hozzávalói:

2 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

30dkg paradicsom

30dkg cukkini

40dkg paprika

só, bors, pirospaprika

kókuszzsír

Recept elkészítése:

Minimális zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, az utolsó percre mellé hajítjuk a zúzott fokhagyma gerezdeket, ezután érkezhet utána a feldarabolt paradicsom is. Vannak, akik meghámozzák előtte a paradicsomot, mi szeretjük a héját is, így nem vetkőztetjük le.:) Ha a paradicsom kiengedte a levét, beledobjuk a kockákra vágott cukkinit és paprikát is, sózzuk, borsozzuk és fedővel pároljuk tovább. Időnként érdemes megkeverni, de alapvetően elvannak együtt a zöldségek jó 20 percig, amikor is elérik az ideális állapotot. A végén megszórjuk egy kis pirospaprikával, és egy utolsó rottyantás után kész is. Húsevők virslikarikákkal fokozhatják tovább az összhatást.:)

Sajtgolyó

Recept hozzávalói:

30dkg trappista sajt

1 egész tojás

icipici zsemlemorzsa (ennyi vétkezés belefér:))

kókuszzsír

Recept elkészítése:

Üssünk először 1 egész tojást egy mély keverőtálba, majd annyi kis lyukú reszelőn nyert sajtot keverjünk hozzá, amíg formázható masszát kapunk. Ez a pillanat kb. 30dkg sajtnál szokott eljönni. Ha összeállt a massza, nedves kézzel golyókat formázunk és meghempergetjük őket zsemlemorzsában. Lehet kókuszzsírban/olajban sütni, ez esetben 1-2 perc alatt kész is van, de mi mostanában rászoktunk arra, hogy ezt is kókuszzsírral kikent tepsibe tesszük és sütőben sütjük. így ugyanis sokkal kevesebb zsiradékot juttatunk a szervezetünkbe. érdekesség, hogy semmilyen fűszer nem kell bele!

Juhtúróval töltött gombafejek

Recept Hozzávalói:

1kg barna csiperkegomba, lehetőleg hasonló méretű fejekkel

20-30 dkg juhtúró

1 nagy tejföl

kakukkfű

kókuszzsír

Recept elkészítése:

Ehhez az ételhez sem szükséges konyhatündérnek lenni, lehetetlen mellényúlni.:) A megtisztított gombafejek szárait óvatosan kitörjük, hogy a helyén tátongó lyukba be tudjuk majd tölteni a juhtúrós tölteléket. A töltelékhez keverjük össze a juhtúró a tejföllel, majd kanalazzuk be a gombafejek „nyílásába”. A tetejét meg szoktam szórni kakukkfűvel, ez a fűszer remekül illik a gombához. Kókuszzsírral kikent tepsibe helyezzük be a gombafejeket, töltelékkel természetesen felfelé, és süssük 180 fokos sütőben. Hamar megvan, melegen és hidegen is nagyon finom!

Mandulás, illatos padlizsánhajó

Recept hozzávalói:

4 nagyobb padlizsán

2 nagy fej lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

1 nagy konzerv hámozott paradicsom, de lehet friss is :)

só, bors, majoránna, őrölt fahéj

hámozott, szeletelt mandula

petrezselyem

kókuszzsír

Recept elkészítése:

Először is úgy készülj a mennyiséggel, hogy a legnagyobb húsevők is pályázni fognak rá, ha megkóstolják, ez saját tapasztalat.:) A legfontosabb, hogy a padlizsánnál tegyük meg az óvintézkedéseket, hogy ne legyen keserű: hámozatlanul vágjuk ketté a padlizsánokat, húsát mélyen kockázzuk be (de ne sérüljön a héj, az lesz ugyanis a hajónk tartószerkezete) és sózzuk be. Sózás után fordítsuk a bekockázott felével lefelé, és hagyjuk 30 percig „izzadni”, ekkor fognak távozni belőle a keserűségért felelős anyagok. Ha letelt a 30 perc, öblítsük le és 180 fokos sütőbe toljuk be kb. 15-20 percre. Amíg elősül a padlizsán, kezdjük el a tölteléket. Kókuszzsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, ekkorra már kivehetjük a sütőből a padlizsánt, vájjuk ki a húsát és dobjuk a hagymákra. így süssük tovább együtt, mehet rá minden fűszer, só, bors, majoránna és a fahéj. Pár perc és nyakon önthetjük a paradicsomkonzervvel. Ezzel kész is a töltelékünk. A hajószerkezeteket megtöltjük az illatos töltelékkel, tetejét megszórjuk a mandulával, petrezselyemmel és irány újra a sütő, 220 fokon kb. 20 perc alatt készre sül. Nem lehet vele leállni! Mi szóltunk!:)