Paleo húsok receptjei

Az alábbi húsok receptjei a paleo elveknek megfelenek, egy kis saját kreatívitással megfűszerezve. Ha még többet szeretnél megtudni az egészéges, paleolit táplálkozás lényegéről, hátteréről, Szendi Gáborról, akkor kattints ide: kettlebelledzes.hu

Tartalom:

● Húsos, zöldséges rakott krumpli
● Répás, fűszeres fasírt tepsiben
● Almás, zöldséges csirketál
● Aszalt szilvával, camemberttel töltött csirkemell
Húsos, zöldséges rakott krumpli  Recept hozzávalói:● 1kg felső csirkecomb (nekünk ez vált be leginkább)● 6 közepes krumpli● 4 közepes sárgarépa● 30dkg barna csiperkegomba

● 1 kisebb zeller

● 2 szál újhagyma (bármilyen hagyma jó:))

● só, bors, kakukkfű, sült csirke fűszersó

Recept elkészítése:

Imádjuk az ilyen tepsis ételeket, mert nem kell órákig a konyhában szobrozni, csak egy gyors előkészítés, be a tepsibe és magától elkészül.:) A felső csirkecombokat – mi a bőrét nem húzzuk le, vétek lenne – sült csirke fűszersóval és kakukkfűvel megfűszerezzük és félretesszük. A krumplit, répát, zellert meghámozzuk, mi a krumplit karikákra, a répát és a zellert hasábokra szeleteljük. A gombafejeket, ha nem túl nagyok, egészben hagyjuk, ha óriásiak, félbe lehet vágni. Az újhagymát felkarikázzuk, mi a zöld részét is felhasználjuk. Ha minden készen áll, egy mélyebb, fedővel is rendelkező tepsi aljába elkezdjük rétegezni a nyers krumpli karikákat. Ha elfogyott, mehet rá só, bors és kakukkfű. Rászórjuk vegyesen a nyers gombát, répát, zellert, hagymát, majd a végén megint egy pici kakukkfű. Ha elfogytak a zöldségek, beterítjük bőrrel felfelé a csirkecombokkal, és először lefedve kb. 1 órát 220 fokon sütjük. A fedőt levéve én szoktam még kb. 20 percig sütni, hogy ropogósra süljön a csirkecomb is. Nagyon-nagyon finom, és semmilyen zsiradék nem kell hozzá! A husi saját zsírja és a zöldségekből kisülő nedvesség tökéletesen megpuhít mindent!

Répás, fűszeres fasírt tepsiben Recept hozzávalói:● 1kg darált hús (mi pulykából szoktuk)● 4-5 szál sárgarépa● 1-2 fej lilahagyma● 2-3 gerezd fokhagyma

● só, bors, köménymag, pirospaprika, apróra vágott petrezselyem

● 3 tojás

● kevés lenmagliszt (ha nincs, megfelel bármilyen liszt is)

● kókuszzsír

Recept elkészítése:

Összekeverjük a darált húst, a lereszelt répát, az apróra kockázott hagymákat, zúzott fokhagymát, a fűszereket, a 3 egész tojást, és annyi lenmaglisztet, hogy formázható legyen. Veszünk egy tepsit, kevés kókuszzsírral kikenjük és felsorakozatjuk benne a kézzel formázott fasírtokat. Irány a sütő, 180 fokon kb. 30 perc alatt ropogósra sül. Nyami!:)

Almás, zöldséges csirketál Recept hozzávalói:● 8 db csirke felsőcomb (de bármilyen húst választhatsz)● 4-5 szál sárgarépa● 1-2 fej lilahagyma● 2-3 gerezd fokhagyma

● 3-4 alma

● 30dkb barna csiperkegomba

● sült csirke fűszer, kakukkfű

Recept elkészítése:

Elronthatatlan recept, és semmilyen zsiradék nem kell hozzá, csupán együtt sül a husi a zöldségekkel, almával, ettől lesz olyan zamatos. A csirkecombokat sült csirke fűszerrel megszórjuk, félretesszük. Amíg magába szívja a fűszert, megpucoljuk és hasábokra vágjuk a répát. A lilahagymát karikákra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket én egészben szoktam hagyni. A gombákat megtisztítjuk, és negyedekre vágjuk. Az almákat meghámozzuk, és nagyobb gerezdekre daraboljuk. Fogunk egy mély, fedővel is rendelkező tepsit – én jénai tálban szoktam sütni – és beledobáljuk a répát, gombát, almát, hagymát, fokhagymát, megszórjuk kakukkfűvel, a legvégén ráterítjük a csirkecombokat. Lefedjük a tepsit és betoljuk a 180 fokos sütőbe. Én kb. másfél óráig szoktam sütni, addigra minden összesül, megpuhul, a végén fedő nélkül még rá szoktam pirítani a husikra. Igazi ízorgia!:)

Aszalt szilvával, camemberttel töltött csirkemell Recept hozzávalói:● 1kg csirkemell filé● 20dkg szeletelt bacon● 20dkg camembert sajt● 20dkg aszalt szilva

● só, bors

Recept elkészítése:

Egy őzgerincforma segítségével nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető ínycsiklandozó főétel. Az őzgerincformát keresztben kibéleljük a bacon szeletekkel úgy, hogy mindkét végén “lelógjon”. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A bacon rétegre elhelyezzük a csirkemelleket lehetőleg úgy, hogy szintén lelógjon két oldalt, de ha ez nem megy, hagyjunk 1-2 szeletkét majd a tetejére. A csirkemellekre következik 10dkg camembert sajt szeletelve, erre jön az aszalt szilva, majd újra 10dkg camembert sajt. Ezután visszahajtjuk a csirkemellek széleit (vagy ráteszünk 1-2 csirkemell szeletet), arra pedig ráhajtjuk a bacon széleket. Ha szépen bebugyoláltuk, mehet is kb. 200 fokos sütőbe 30 percre. 30 perc után kivesszük, óvatosan kiborítjuk az őzgerincformából egy nagyobb tepsibe – vigyázva, hogy a forró szaft ne löttyenjen ránk – és visszatoljuk újabb 10 percre a sütőbe. Nagyon látványos és isteni finom az eredmény. Köretnek sült zellert ajánlunk.