Paleo levesek receptjei

 

Az itt található levesek receptjeit ajánljuk mert megfelelnek a paleo diéta alapelveinek. Természetes alapanyagokból, a saját ízlésünknek megfelelően.

Ha még többet szeretnél megtudni az egészéges, paleolit táplálkozás lényegéről, hátteréről, Szendi Gáborról, akkor kattints ide: kettlebelledzes.hu

Tartalom:

 Sütőtök krémleves
 Francia hagymaleves
 Gombaleves gazdagon
 Nagyon zöld brokkolikrémleves
 Póréhagyma krémleves 
Sütőtök krémleves Levesek - paleo sütőtök krémleves

Recept hozzávalói:

1 nagy fej lilahagyma
1 nagyobb sütőtök (kb. 1kg)
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, reszelt gyömbér, chili fűszer
1dl tejszín
kókuszzsír

Recept elkészítése:

A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, és kb. 20 percre bedobjuk a 180 fokos sütőbe. Amíg sül, pici kókuszzsíron üvegesre pirítjuk az apróra kockázott hagymát. A sütőből kivesszük a sütőtök darabokat, kockákra vágjuk a megpuhult húsát  majd rádobjuk a hagymára és pár percig együtt pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, megszórjuk sóval, borssal, reszelt gyömbérrel, chili fűszerrel és beledobjuk a zúzott fokhagymákat is.  Ha megpuhult a sütőtök, a tejszínnel nyakon öntjük a levest, egy rottyanás után botmixerrel krémes állagúvá varázsoljuk. Pirított tökmaggal megszórva egyszerűen isteni!:)

Francia hagymaleves Levesek - paleo hagymalaves

Recept hozzávalói:

4 nagy fej hagyma, vörös és lila vegyesen

2-3 gerezd fokhagyma

só, bors, szerecsendió

1/2dl száraz fehérbor (kipróbáltuk, vörösből is finom)

reszelt trappista sajt

kókuszzsír

Recept elkészítése:

Kevés, de mindenképpen forró kókuszzsíron üvegesre pirítjuk a karikákra vágott hagymát. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót, és a zúzott fokhagymát, majd 10 perc párolás után felöntjük kb. 1l vízzel. Kb. 10 perc forralás után kész is a leves, mi a tányérba kiszedve reszelt sajttal szórjuk meg, ami mennyei, ahogy beleolvad a hagymakarikák közé… Tudjuk, hogy sokan esznek mellé pirítóst, kiflit, cipót, stb., de mi erősek vagyunk és elhagyjuk a paleolit jegyében.:)

Gombaleves gazdagon Levesek - paleo gombaleves gazdagonRecept hozzávalói:1 nagy fej vöröshagymaminimum fél kg barna csiperkegomba:)sárgarépa, fehérrépa

petrezselyem

só, bors, köménymag, babérlevél, pirospaprika

tejföl

kókuszzsír

Recept elkészítése:

Pici kókuszzsíron üvegesre pirítjuk az apróra kockázott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát és hagyjuk őket alaposan megismerkedni. :) Ha ez megvan, megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, 1-2 babérlevelet dobunk rá és felöntjük vízzel. Kis főzés után mehet a levesbe a feldarabolt sárgarépa, fehérrépa is. Ha megpuhult a zöldség, megszórjuk petrezselyemmel, majd ízlés szerint tejföllel bolondítjuk meg a levest. Mi szándékosan kihagyjuk minden habarásból a lisztet, itt is csak tejfölt használunk! :)

Nagyon zöld brokkolikrémleves Levesek - nagyon zöld paleo brokkoli krémleves

Recept hozzávalói:

1 kg brokkoli (mi fagyasztottból szoktuk)

3 közepes sárgarépa

2-3 szál friss petrezselyem

só, bors, szerecsendió

kókuszzsír

zabliszt/mandulaliszt/rizsliszt, stb.

kókusztej/tejszín ízlés szerint

Recept elkészítése:

A sárgarépákat megpucoljuk, karikákra vágjuk. Kevés kókuszzsíron néhány percig pirítjuk, majd megszórjuk kevés liszttel (nekünk zabliszt volt épp otthon), ezután felöntjük vízzel, és hagyjuk lassan felforrni. Mi fűszer gyanánt sót, borsot, szerecsendiót és apróra vágott petrezselymet teszünk bele. Ha felforrt, beledobjuk a brokkolit is, és puhára főzzük a zöldségeket. Ha kész, nyakon lehet önteni kis kókusztejjel, vagy ha nincs, kevés tejszínt is tehetünk bele, ennyi belefér. :) Botmixerrel összepépesítjük, és kész is a gyönyörű, tényleg nagyon zöld levesünk. Tálaláskor lehet rá szórni szeletelt mandulát, esetleg pirított bacon kockákat.

Póréhagyma krémleves pikk-pakk Levesek - paleo póréhagyma krémlevesRecept hozzávalói:Néhány szál póréhagyma (kb. 40dkg)2 gerezd fokhagyma1 nagyobb burgonya

kókuszzsír

só, bors, szerecsendió, petrezselyem

2dl tejszín (elhagyható)

Recept elkészítése:

A karikákra vágott póréhagymát pici kókuszzsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és 1-2 percig együtt pároljuk. Rádobjuk meghámozott, kockákra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sóval, borssal, szerecsendióval és petrezselyemmel fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a krumpli puhára fő (kb. 20 perc). A végén lehet hozzá adni tejszínt, de ez akár el is hagyható. Botmixerrel pépesítjük a levest, reszelt sajt, sült bacon tökéletes feltét hozzá.