Pavel Tsatsouline életrajz

Pavel Tsatsouline a kettlebell meghonosítójának életrajzaPavel Tsatsouline 1969. augusztus 23-án, Minskben (Szovjetunió, ma Fehéroroszország) született, itt szerzett diplomát a Testnevelési Egyetemen, fiziológia és edzõ szakon. A sport mindig is az élete része volt; arra a kérdésre, hogy hány éve edz, a válasza "Mindig is edzettem :) " volt.Kettlebell swing

A 80-as években Tsatsouline a szovjet hadsereg különleges alakulatának (Spetnaz) erõnléti kiképzõje volt, ma már szakértõként alkalmazzák többek között az amerikai titkosszolgálatok és az amerikai tengerészeti alakulatok, emellett a bûnüldözési szervek kiképzésének tökéletesítésben is gyakran kérik a segítségét.

Tsatsouline 1998-ban költözött a tengerentúlra, ekkor mutatta be a kettlebellt az Amerikai Egyesült államoknak, gyakorlatilag neki tulajdonítható a kettlebell népszerûsítése Nyugaton. érdekesség, hogy eredetileg "streching" edzõnek érkezett a tengerentúlra, és azt gondolta, a kettlebell senkit sem érdekelne. Tévedett!:) Ebbõl is látszik, hogy ekkora sikerre még õ sem számított! 2001-ben az orosz tradicionális kettlebell edzésen alapulva létrehozta az RKC oktatási és instruktori programját. 2012-ben kivált az RKC-ból és megalapította saját kettlebell rendszerét, az SFG-t (Strong First Girya).

Jelenleg is Kaliforniában él amerikai feleségével, Julie-val és ahogy büszkén mondja, igazi "kapitalista kutya" vált belõle. Pavel fekete oktatói pólójával és katonai nadrágjával együtt kemény, markáns, mennydörgõ stílusát is leveti. Hétköznap egy rendkívül barátságos, visszafogott úriember, kifejezetten jó humorral megáldva. A legkevésbé sem páváskodik a reflektorfényben, szeret visszahúzódva, egyszerûen élni, magánéletéhez közel csak nagyon kevés embert enged. Nem csak prédikál, hanem minden nap gyakorol, fejleszti magát, hogy mindig csúcsformába legyen, nem csak fizikai, de szellemi értelemben is. Könyveket ír, videókat ad ki és rendszeresen tart szemináriumokat is. Most is épp egy új könyvön dolgozik, melyet idén tavasszal fog befejezni, a témája egyelõre titkos. :)

A testedzésen kívül is van hobbija, szeret régi jó könyveket olvasni, például Jack Londontól. Kedvenc könyve mégis Earle Liederman Secrets of Strength címû könyve 1925-bõl, ami hûen tükrözi a mozgás iránti elhivatottságát.
Kettlebell rack.
állítólag még a Szovjetunióban a katonaság alatt egy komoly sérülést szerzett, de kitartásának és a sport iránti elkötelezettségének köszönhetõen ebbõl semmi nem látszik, amikor súlyt ragad, tökéletesen, teljes testét megfeszítve végzi a gyakorlatokat.Halo

Pavel nem híve annak, ha valaki csak a látványos fizikum miatt edz, õ az életben is használható erõ megszerzésében hisz. Azt vallja, hogy olyan erõt érdemes fejleszteni, amely funkcióját tekintve hasznos a sportban, a munkában és az életvitelben is.

érdekesség, hogy bár Pavel kerüli a rivaldafényt, mégis 2001-ben a Rolling Stone magazin olvasói õt választották meg a "Leghíresebb Edzõnek", egy képpel illusztrálva az újság 95. oldalán, melyen – nem meglepõ módon - egy kettlebellt tart a kezében. A kettlebell "invázió" berobbanását követõen Pavel egyre gyakrabban tûnt fel a médiában a Pravdától egészen a Fox News-ig.

Sikerült elérnie, hogy a kettlebell sport megfertõzze a legfényesebben csillogó Hollywoodi filmsztárokat, de ugyanúgy az "ismeretlen" kettlebell rajongókat is. Csak néhány híresség, aki ezzel az eszközzel tartja magát bombaformában: Angelina Jolie, Uma Thurman, Charlize Theron, Penelope Cruz, Jennifer Aniston, Jessica Alba, Beyonce.
 
Nem véletlenül mondták Pavelrõl Amerikában: "Nekünk Pavel Tsatsouline mindig is a kettlebell királya lesz, mivel õ terjesztette el olyan mértékben, hogy szinte államot alapíthatnál a híveibõl."


Pavel Tsatsouline könyvei:

1998 - Beyond Stretching: Russian Flexibility Breakthroughs
1998 - Beyond Crunches
2000 - Power to the People!: Russian Strength Training Secrets for Every AmericanBestseller
2000 - Bulletproof Abs
2001 - The Russian Kettlebell Challenge
2001 - Relax into Stretch: Instant Flexibility Through Mastering Muscle Tension
2001 - Super Joints: Russian Longevity Secrets for Pain-Free Movement, Maximum Mobility & Flexible Strength
2002 - From Russia with Tough Love: Pavel's Kettlebell Workout for a Femme Fatale
2003 - Naked Warrior
2005 - Beyond Bodybuilding
2006 - Enter the Kettlebell!
2009 - Power to the Pople: Professional
2009 - Return of the Kettlebell
2011 - Pavel Tsatsouline and Dan John. Easy Strength
2012 - Hardstyle Abs
2012 - Pavel Tsatsouline and Andy Bolton. Deadlift DynamitePavel Tsatsouline magyar nyelven megjelent könyvei:

Kezd el a kettlebellt!Kezdd el a kettlebellt! - Az orosz erõemberek titka. Ez a könyv felfedi a titkot egy olyan eszközrõl, ami egyszerû, ha helyesen használják, mégis brutálisan hatékony. Olyan kérdésekre kaphatsz választ például, hogy "Hogyan kezd el a kettlebellt emelni, lendíteni?", "Mitõl lesz ez a vasdarab olyan hatékony, mint a szovjetek másik világhírû találmánya az AK47-es"?
Pavel legsikeresebb könyvébõl megtudhatjuk, mire kell figyelni a legismertebb kettlebell gyakorlatoknál: szumó felhúzás (deadlift), szakítás (snatch), nyomás (press), feltántás (clean). Természetesen kapunk részletes edzésterveket is, amik alapján máris elkezdhetjük a fejlõdést, bár személyes véleményem, hogy pusztán könyv alapján önállóan veszélyes elkezdeni kettlebellezni! Hiába értjük meg ugyanis a fontos alapelveket, hiába nyújt a könyv kimerítõ magyarázatot minden fontos mozzanatra, nincs visszajelzés, nincs, aki kijavítsa, ha valamit rosszul csinálunk! Fontos, hogy legalább az alapgyakorlatokat egy tanfolyam keretein belül sajátítsuk el, így sokkal biztonságosabb, gyorsabb és hatékonyabb lesz az edzésünk.A kettlebell visszatérA kettlebell visszatér - Robbanékony edzés a kirobbanó izomnövekedésért. Ezt a könyvet személy szerint csak azoknak ajánlom, akik már kívülrõl fújják a "Kezd el a kettlebellt" és a "Meztelen harcos" könyvek tartalmát, nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is! Pavel legújabb kutatásainak, tapasztalatainak az eredményeként született ez a könyv, itt nincs szó az alapokról, ez már a "fekete öves" technikákat taglalja. Edzéstervei is kifejezetten erre a haladó szintre íródtak, olyan dupla kettlebellel végzett gyakorlatokkal, mint a két kezes felrántás (clean), szakítás (snatch), és a Viking nyomások (Viking push press).
Tartalmazza a nehézatléták módszereit is, hiszen mára már õk is kettlebellel fektetik le az alapokat. Pavel módszereivel és a kettlebellel, akár egy katalizátorral, tökéletesítették koncentrációjukat, a megfelelõ feszítést és kioldás képességét, ezek pedig elengedhetetlen technikák egy élsportolónak. Nekik akár centiken is múlhat a gyõzelem, de természetesen nem csak élsportolóknak szól ez a könyv!A meztelen harcosA meztelen harcos - Egy könyv az erõrõl. Röviden így lehetne leírni ezt a könyvet, de a cím ellenére nem csak saját testsúllyal edzõknek szól, hanem mindenkinek, aki erõt szeretne növelni, legyen az kettlebell fanatikus, súlyemelõ bajnok, esetleg testépítõ. A könyvben Pavel részletes magyarázatot ad a feszítés fontosságára és az erõlégzés technikájára. Betekintést nyerünk a GTG módszerébe, mely a tapasztalatok szerint ez a világon leghatékonyabb edzésmódszer.
A könyv teljesen újszerû megvilágításba helyezi az edzést, sõt inkább gyakorlásra sarkal, mintsem önkínzó értelmetlen sanyargatásra, ami azért nagy különbség!
Már az ókori görögöket is foglalkoztatta az erõ növelése, ezért kemény munkával nagyon magas szintre fejlesztették technikájukat. Sajnos a fitneszipar a gépek bevezetésével egy idõre vak vágányra terelte ezt a mûfajt, de szerencsére mára a szakemberek újra úgy gondolják, hogy a szabad súlyos és saját testsúlyos gyakorlatok nélkülözhetetlen részei az edzéseknek.Pavel Tsatsouline rendszerei:

  RKC - Russian Kettlebell ChallengePavel Tsatsouline SFG chef instructor

RKC Russian Kettlebell Challenge logoPavel a Dragondoor kiadó tulajdonosának, John Du Cane-nek a támogatásával 2001-ben elkezdte az RKC (Russian Kettlebell Challenge) instruktori programját. A rendszer legfõbb elve, hogy megfelelõ, minõségi mozgás közben tested egy egészet alkot, éppen ezért edzés közben sem szabad ízekre szedni, ebbõl kifolyólag az izomcsoportokat egyszerre kell edzenünk. Ez azonban korántsem olyan egyszerû, mint amilyen egyszerûnek hangzik, folyamatos gyakorlást és koncentrációt igényel!
Az RKC rendszere alapvetõen nem a mennyiségre, hanem a minõségre helyezi a hangsúlyt. A minõség alatt azt kell érteni, hogy sokkal fontosabb az egészség és a fittség, mert a fitnesz edzésnek pont ez a lényege és célja. A kor trendi, gépekkel felszerelt fitneszirányzataival ment szembe az RKC program, és az eredmények egyértelmûen a program sikerességét igazolták. Hogy mi a titkuk? Ezek a módszerek régi idõk edzéstapasztalatain  alapszanak, de a legmodernebb kutatásokat is figyelembe véve brutálisan hatékony edzésmódszert fejlesztettek ki.
 

  SFG - StrongFirst Girya

SFG StrongFirst Girya logo2012-ben Pavel útjai különváltak kiadójától és létrehozta saját instruktori programját SFG (StrongFirst Girya) néven. Természetesen új SFG rendszerében is tovább viszi az RKC programban bevált alapelveket, értékeket, de a hatékonyság érdekében kiegészítette azokat a kettlebellen kívül két új irányzattal: saját testsúlyos gyakorlatokkal és barbell gyakorlatokkal, azaz erõemeléshez használt, súlyzós gyakorlatokkal bõvítette amúgy is széleskörû erõfejlesztõ rendszerét. A különváláskor az RKC oktatók többsége teljes mellszélességgel és összefogással azonnal támogatta és követte Pavelt, nem véletlenül. érdekesség, hogy Magyarországon az oktatók száz százaléka követte Pavelt és választotta a pajzzsal díszített logót a piros cári sas helyett. Ez a tendencia azért is különleges, mert ilyen mértékû összefogás egyáltalán nem jellemzõ kishazánkra!