Paleo édességek receptjei

Tartalom:

● Csupa mák muffin  Villámgyors kókuszpuding  
● Sült alma dióval ● Kókuszos-csokoládés sütemény  
● Joghurtos-gyümölcsös kehely ● Kesuimádók bonbonja  
● Csíkos barnasüti ● Kókuszkocka sütés nélkül  
● Brownie sütés nélkül ● Paleo répatorta  


Csupa mák muffin

Recept hozzávalói:

● 30dkg darált mák
● 5dkg mandula, vagy dió
● fél csomag sütőpor
● 3 egész tojás
● 1 citrom reszelt héja
● nyírfacukor ízlés szerint
● +saját ötletként 3 alma nagy lyukú reszelőn reszelve, plusz új találmányként 2 banán karikákra vágva

Recept elkészítése:

Mákimádók előnyben, ráadásul ez is bűntudat nélkül pusztítható finomság, se liszt, se tej, se cukor nincs benne! Keverjük össze a darált mákot, diót/mandulát, sütőport, egész tojásokat, citromhéjat, nyírfacukrot, a 3 reszelt almát és a banánkarikákat annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. Ha ez megvan, mehet a muffin formákba, 200 fokon 30 perc alatt készre is sül. Nem olyan könnyen ugrik ki a formákból, mint a hagyományos muffinok, ezért lehet, hogy kicsit rá kell majd segíteni a kiszedésre kanállal, de ez mit sem von le az értékéből.:)


Sült alma dióval

Recept hozzávalói:

● 1kg alma, vegyesen a legjobb (pl. idared, jonagold)
● fahéj
● dió

Recept elkészítése:

Teljesen saját találmány, abból indultunk ki, hogy az almás pitében legjobb a töltelék, így maradtunk a tölteléknél.:) Se tészta, se liszt, se cukor, se tojás, mégis nagyon finom, bűntudat nélkül falható!:) Fogjuk az almát, mi meg is hámozzuk, mert úgy könnyebb vele dolgozni. Nagy lyukú reszelőn szoktuk lereszelni, de gerezdekre is lehet vágni. Az almát simítsuk bele egy tepsibe, szórjuk meg fahéjjal, diódarabokkal, és toljuk 200 fokos sütőbe. Kb. 30 perc alatt összesül, és máris lehet kanalazni!:)


Joghurtos-gyümölcsös kehely

Recept hozzávalói:

● tejföl
● natúr joghurt
● méz
● bármilyen idénygyümölcs, ínséges időszakban lekvár, befőtt is tökéletes:)              

Recept elkészítése:

Maradékok ihlette desszert, de nem tudjuk megunni, pillanatok alatt megvan. Mi télen fedeztük fel, így maradtunk a nagymama által küldött baracklekvárnál és a meggybefőttnél. Vegyünk egy desszertes kelyhet, 1/3-ad tejföl, 2/3-ad natúr joghurt kerüljön bele, ebbe tegyünk ízlés szerint mézet és néhány kanál lekvárt, vagy befőttet. Fantasztikus ízhatás, ennek ellenére semmi durvulás!:)


Csíkos barnasüti 

Recept hozzávalói:

● 4+5 tojás
● 4 evőkanál kakaó
● kókuszzsír (25 fok hőmérséklet felett olaj állagú lesz :) )
● 4 evőkanál nyírfacukor
● szódabikarbóna
● Kókusztej/Mandulatej/Szójatej (választhatunk :) )

Recept elkészítése:

4 evőkanál kókuszolajat összekeverünk 4 evőkanál kakaóval, vízgőz felett átmelegítjük. 4 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, 1 késhegynyi szódabikarbónát és egy csipet sót hozzáadunk. Felverjük a 4 tojásfehérjét, a közben langyosra hűlt olajos kakaót hozzákeverjük a tojásos cukorhoz, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Szilikon tortaformába simítjuk a tésztát, 170 fokon 35 percig sütjük.

A krémhez 5 tojássárgáját összekeverünk 2 evőkanál kókuszolajjal, pici sóval, ízlés szerint nyírfacukorral, vaníliával, kevés kókusztejjel, majd lassú tűzön összefőzzük krémes állagúra. Lehet hozzá adni egy kis zselatint még langyosan, így kezelhetőbb lesz a krém.

A tortánkat kettévágjuk, és mehet is a két tortalap közé a krém. :)


Brownie sütés nélkül (bűnmentes:) ) 

Recept hozzávalói:

● 3 csésze dió (vagy 2 csésze dió és 1 csésze mandula)
● 3 csésze aszalt szilva
● 1 csésze kakaópor
● 1 csipet só
● egy megbízható daráló :)
öntethez:
● vanília pudingpor (főzős)
● nyírfacukor
●kókusztej/szójatej/mandulatej, stb.

Recept elkészítése:

Sütés és pepecselés nélküli édesség, de igényel egy rendes darálót. Egy egyszerű kis kávédarálót egy használat alatt kinyírtam vele, így vagy nagyobb teljesítményű darálót, vagy hagyományos húsdarálót javaslunk a művelethez. Tehát a dió nagy részét és az aszalt szilvát ledaráljuk (nekünk a húsdaráló lett a megoldás), beledobjuk a kakaóport és egy csipet sóval fűszerezzük. Gyurmaszerű anyagot fogunk kapni, amit kézzel remekül össze lehet dolgozni. A megmaradt diót éles késsel durvább darabokra vágjuk, és ezt is a tésztába dolgozzuk. így garantálhatjuk, hogy minden egyes sütibe kerüljön diódarab. :) Ezzel kész is a tésztánk. Kisebb tepsibe, vagy jénai tálba simítjuk a masszát, és 2 órára mélyhűtőbe tesszük. Az öntethez vaníliapudingot szoktunk főzni, az előírtnál kicsit több tejjel, hogy inkább sodóra hasonlítson. Nagyon finom és nagyon laktató!


Villámgyors kókuszpuding 

Recept hozzávalói:

● 10 dkg kókuszkrém
● 1 dl rizstej
● 5 evőkanál mandulaliszt

Recept elkészítése:

A tejet, a krémet és a lisztet egy kisebb edényben összekeverjük, és lassú tűzön egy pillanatra felforralom. Szerencsére a kókuszkrém magában is édeskés, ezért nem kell külön édesíteni a pudingot. Tálkákba szedjük és hűtőben legalább 2 órát pihentetjük. Illik hozzá bármilyen gyümölcs, vagy házi lekvár.


Kókuszos-csokoládés sütemény 

Recept hozzávalói:

● 5 dkg kókuszkrém
● 4 evőkanál kakaópor
● 1 dl rizstej
● 1 tojás

Recept elkészítése:

A kókuszkrémet, a rizstejet és a tojást összekeverjük, hozzászitáljuk a kakaóport és óvatosan összeforgatjuk úgy, hogy ne legyenek benne csomók. Hőálló, kókuszzsírral kikent, ki(mandula)lisztezett formákba töltjük és 150 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.


Kesuimádók bonbonja (sütés nélkül) 

Recept hozzávalói:

● 20 dkg kesudió
● 2 evőkanál kakaóvaj
● 1 evőkanál méz
● 2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
● 3 evőkanál kakaópor

Recept elkészítése:

A kesudiót nagyon finomra daráljuk, szinte lisztszerűre, majd hozzáadjuk a mézet, a kakaóvajat, az olvasztott, de már kihűlt kókuszzsírt és 1,5 evőkanál kakaóport. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük. A masszából nedves kézzel gombócokat formálunk és a maradék kakaóporba hempergetjük őket. édességnek és ajándéknak is tökéletes, tej-, cukor- és gluténmentes.


Kókuszkocka sütés nélkül 

Recept hozzávalói:

● 12,5 dkg mandula
● 10 dkg kókuszzsír
● 1 evőkanál kakaóvaj
● 25 dkg kókuszreszelék
● 1 banán
● 3 evőkanál kakaópor

Recept elkészítése:

A mandulát egészen finomra daráljuk. Hozzáadjuk a felolvasztott kókuszzsírt, kakaóvajat, kókuszreszeléket és a banánt, majd robotgéppel összedolgozzuk. A massza ¾-ed részét egy tepsibe simítjuk, a maradékot összedolgozzuk a kakaóporral, majd befedjük vele az édességet. Alaposan kihűtjük, hogy könnyen szeletelhető legyen.


Paleo répatorta 

Recept hozzávalói:

● 4 tojás
● 1,5 bögre mandulaliszt
● 1,5 bögre nyírfacukor
● 1 bögre kókuszzsír (olvasztva)
● 2 csomag sütőpor
● 50dkg sárgarépa (reszelve)
● 15dkg dió
● 1 csipet só, egy csipet fahéj
● díszítéshez szeletelt mandula (elhagyható)

Recept elkészítése:

A lisztet, sütőport, sót, fahéjat, sütőport összekeverjük egy nagyobb tálban. Egy kisebb tálban összekeverjük a tojásokat, az olvasztott kókuszzsírt és a cukrot, majd a nagyobb tálba öntjük és összekeverjük a száraz hozzávalókkal. A diót durvára törjük és ezt is a tésztába keverjük. A végén a kis lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát is hozzákeverjük, és ezzel össze is állt a tortánk. Tortaformába – vagy ennek híján akár tepsibe – simítjuk a tésztát, és 180 fokon 50-55 percig sütjük. én az utolsó 5 percben szórtam meg a tetejét szeletelt mandulával, hogy ne égjen rá. Isteni torta, nem lehet abbahagyni!