Paleo levesek receptjei

Tartalom:

● SĂĽtĹ‘tök krĂ©mleves    
● Francia hagymaleves    
● Gombaleves gazdagon    
● Nagyon zöld brokkolikrĂ©mleves    
● PĂłrĂ©hagyma krĂ©mleves     


Sütőtök krémleves

Recept hozzávalói:

● 1 nagy fej lilahagyma
● 1 nagyobb sĂĽtĹ‘tök (kb. 1kg)
● 3-4 gerezd fokhagyma
● sĂł, bors, reszelt gyömbĂ©r, chili fűszer
● 1dl tejszĂ­n
● kĂłkuszzsĂ­r            

Recept elkészítése:

A sĂĽtĹ‘tököt nagyobb darabokra vágjuk, Ă©s kb. 20 percre bedobjuk a 180 fokos sĂĽtĹ‘be. AmĂ­g sĂĽl, pici kĂłkuszzsĂ­ron ĂĽvegesre pirĂ­tjuk az aprĂłra kockázott hagymát. A sĂĽtĹ‘bĹ‘l kivesszĂĽk a sĂĽtĹ‘tök darabokat, kockákra vágjuk a megpuhult hĂşsát  majd rádobjuk a hagymára Ă©s pár percig egyĂĽtt pirĂ­tjuk. FelöntjĂĽk annyi vĂ­zzel, hogy majdnem ellepje, megszĂłrjuk sĂłval, borssal, reszelt gyömbĂ©rrel, chili fűszerrel Ă©s beledobjuk a zĂşzott fokhagymákat is.  Ha megpuhult a sĂĽtĹ‘tök, a tejszĂ­nnel nyakon öntjĂĽk a levest, egy rottyanás után botmixerrel krĂ©mes állagĂşvá varázsoljuk. PirĂ­tott tökmaggal megszĂłrva egyszerűen isteni!:)


Francia hagymaleves

Recept hozzávalói:

● 4 nagy fej hagyma, vörös Ă©s lila vegyesen
● 2-3 gerezd fokhagyma
● sĂł, bors, szerecsendiĂł
● 1/2dl száraz fehĂ©rbor (kiprĂłbáltuk, vörösbĹ‘l is finom)
● reszelt trappista sajt
● kĂłkuszzsĂ­r            

Recept elkészítése:

Kevés, de mindenképpen forró kókuszzsíron üvegesre pirítjuk a karikákra vágott hagymát. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót, és a zúzott fokhagymát, majd 10 perc párolás után felöntjük kb. 1l vízzel. Kb. 10 perc forralás után kész is a leves, mi a tányérba kiszedve reszelt sajttal szórjuk meg, ami mennyei, ahogy beleolvad a hagymakarikák közé... Tudjuk, hogy sokan esznek mellé pirítóst, kiflit, cipót, stb., de mi erősek vagyunk és elhagyjuk a paleolit jegyében.:)


Gombaleves gazdagon 

Recept hozzávalói:

● 1 nagy fej vöröshagyma
● minimum fĂ©l kg barna csiperkegomba:)
● sárgarĂ©pa, fehĂ©rrĂ©pa
● petrezselyem
● sĂł, bors, kömĂ©nymag, babĂ©rlevĂ©l, pirospaprika
● tejföl
● kĂłkuszzsĂ­r

Recept elkészítése:

Pici kókuszzsíron üvegesre pirítjuk az apróra kockázott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát és hagyjuk őket alaposan megismerkedni. :) Ha ez megvan, megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, 1-2 babérlevelet dobunk rá és felöntjük vízzel. Kis főzés után mehet a levesbe a feldarabolt sárgarépa, fehérrépa is. Ha megpuhult a zöldség, megszórjuk petrezselyemmel, majd ízlés szerint tejföllel bolondítjuk meg a levest. Mi szándékosan kihagyjuk minden habarásból a lisztet, itt is csak tejfölt használunk! :)


Nagyon zöld brokkolikrĂ©mleves 

Recept hozzávalói:

● 1 kg brokkoli (mi fagyasztottbĂłl szoktuk)
● 3 közepes sárgarĂ©pa
● 2-3 szál friss petrezselyem
● sĂł, bors, szerecsendiĂł
● kĂłkuszzsĂ­r
● zabliszt/mandulaliszt/rizsliszt, stb.
● kĂłkusztej/tejszĂ­n Ă­zlĂ©s szerint

Recept elkészítése:

A sárgarĂ©pákat megpucoljuk, karikákra vágjuk. KevĂ©s kĂłkuszzsĂ­ron nĂ©hány percig pirĂ­tjuk, majd megszĂłrjuk kevĂ©s liszttel (nekĂĽnk zabliszt volt Ă©pp otthon), ezután felöntjĂĽk vĂ­zzel, Ă©s hagyjuk lassan felforrni. Mi fűszer gyanánt sĂłt, borsot, szerecsendiĂłt Ă©s aprĂłra vágott petrezselymet teszĂĽnk bele. Ha felforrt, beledobjuk a brokkolit is, Ă©s puhára fĹ‘zzĂĽk a zöldsĂ©geket. Ha kĂ©sz, nyakon lehet önteni kis kĂłkusztejjel, vagy ha nincs, kevĂ©s tejszĂ­nt is tehetĂĽnk bele, ennyi belefĂ©r. :) Botmixerrel összepĂ©pesĂ­tjĂĽk, Ă©s kĂ©sz is a gyönyörű, tĂ©nyleg nagyon zöld levesĂĽnk. Tálaláskor lehet rá szĂłrni szeletelt mandulát, esetleg pirĂ­tott bacon kockákat.


PĂłrĂ©hagyma krĂ©mleves pikk-pakk 

Recept hozzávalói:

Néhány szál póréhagyma (kb. 40dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb burgonya
kĂłkuszzsĂ­r
sĂł, bors, szerecsendiĂł, petrezselyem
2dl tejszĂ­n (elhagyhatĂł)

Recept elkészítése:

A karikákra vágott póréhagymát pici kókuszzsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és 1-2 percig együtt pároljuk. Rádobjuk meghámozott, kockákra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sóval, borssal, szerecsendióval és petrezselyemmel fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a krumpli puhára fő (kb. 20 perc). A végén lehet hozzá adni tejszínt, de ez akár el is hagyható. Botmixerrel pépesítjük a levest, reszelt sajt, sült bacon tökéletes feltét hozzá.