Paleo köretek receptjei

Tartalom:

● Karfiolpüré    
● Szilvamártás vörösborral    
● Brokkolipüré    
● Sült zeller    


Karfiolpüré

Recept hozzávalói:

● 1kg karfiol (mi mirelitből csináljuk, gyorsabb)
● 2 evőkanál tejföl
● só, bors, szerecsendió

Recept elkészítése:

Természetesen mi itt is variáltunk, nincs benne semmilyen zsiradék, se liszt, mégis isteni! Többek szerint veri a krumplipürét is!:) A karfiol rózsákat sós vízben puhára főzzük. én úgy szoktam, hogy egy szűrőbe szedem a rózsákat, villával jól kinyomkodom belőle a vizet, és így dobom egy mélyebb keverőtálba. Ha megvan, villával összetörjük, ha kell, utána sózzuk, mehet bele bors, szerecsendió, a tejföllel krémesítjük és kész is. Ha igazi gourmand vagy, még reszelt sajttal is megszórhatod fogyasztás előtt. Nálunk az 1kg karfiolból készült adag csak egyszeri étkezést ér meg, pedig ketten vagyunk rá...:)


Szilvamártás vörösborral

Recept hozzávalói:

● 1kg szilva
● vörösbor (mi félédesből csináltuk)
● őrölt gyömbér, fahéj
● méz   
         
Recept elkészítése:

Húsokhoz, halakhoz fantasztikus kísérő a szilvaszósz, mi a karácsonyt is ezzel dobtuk fel, ráadásul gyorsan meg is van.:) Fogjuk a szilvát, kimagozzuk és félbe szedjük. Egy serpenyőbe dobjuk a szilvákat, és fedő alatt pároljuk, addig, amíg levet ereszt. Ekkor mehet rá a gyömbér, őrölt fahéj, méz és ízlés szerinti mennyiségben a vörösbor. Akkor van kész, ha besűrűsödött és elárasztotta a konyhát az isteni illatfelhő.:)


Brokkolipüré 

Recept hozzávalói:

● 1 kg brokkoli (mi fagyasztottból szoktuk)
● só, bors, szerecsendió
● 1 szál friss petrezselyem
● kókusztej/tejszín

Recept elkészítése:

Forrásban lévő sós vízbe dobjuk a brokkolit, és puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és jól kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet (én villával szoktam, még a szűrőben). Egy tálba dobjuk a leszűrt brokkolit, mehet bele ízlés szerint só, bors, szerecsendió, és az apróra vágott petrezselyem. Mi meg szoktuk löttyinteni egy kis kókusztejjel/tejszínnel is, hogy még krémesebb legyen a végeredmény. Botmixerrel egy perc alatt ínycsiklandó pürét varázsolhatunk az asztalra. Vigyázat, nem lehet belőle eleget csinálni, nagyon gyorsan fogy!


Sült zeller, sült krumpli rajongóknak is 

Recept hozzávalói:

● 2 nagyobb zellergumó
● Kókuszzsír
● só, bors

Recept elkészítése:

Sült krumpli helyettesítésére tökéletes, az illúzió megmarad, mégsem kell lelkiismeret furdalást éreznünk az olajban tocsogó hasábburi miatt. A zellert "meghámozzuk", majd vékony hasábokra szeleteljük, pont úgy, mintha krumplival dolgoznánk. Egy tepsibe kevés kókuszzsírt teszünk, erre dobáljuk rá a zellerhasábokat. Tetejére tetszőleges fűszereket szórunk, majd 200 fokon sütőben megsütjük. Kb. 40 perc alatt kész is a ropogós köret.