Paleo levesek receptjei
Tartalom:
|
Sütőtök krémleves   
Recept hozzávalói:
● 1 nagy fej lilahagyma
● 1 nagyobb sĂĽtĹ‘tök (kb. 1kg)
● 3-4 gerezd fokhagyma
● sĂł, bors, reszelt gyömbĂ©r, chili fűszer
● 1dl tejszĂn
● kĂłkuszzsĂr
Recept elkĂ©szĂtĂ©se:
A sĂĽtĹ‘tököt nagyobb darabokra vágjuk, Ă©s kb. 20 percre bedobjuk a 180 fokos sĂĽtĹ‘be. AmĂg sĂĽl, pici kĂłkuszzsĂron ĂĽvegesre pirĂtjuk az aprĂłra kockázott hagymát. A sĂĽtĹ‘bĹ‘l kivesszĂĽk a sĂĽtĹ‘tök darabokat, kockákra vágjuk a megpuhult hĂşsát majd rádobjuk a hagymára Ă©s pár percig egyĂĽtt pirĂtjuk. FelöntjĂĽk annyi vĂzzel, hogy majdnem ellepje, megszĂłrjuk sĂłval, borssal, reszelt gyömbĂ©rrel, chili fűszerrel Ă©s beledobjuk a zĂşzott fokhagymákat is. Ha megpuhult a sĂĽtĹ‘tök, a tejszĂnnel nyakon öntjĂĽk a levest, egy rottyanás után botmixerrel krĂ©mes állagĂşvá varázsoljuk. PirĂtott tökmaggal megszĂłrva egyszerűen isteni!:)
|
Francia hagymaleves   
Recept hozzávalói:
● 4 nagy fej hagyma, vörös Ă©s lila vegyesen
● 2-3 gerezd fokhagyma
● sĂł, bors, szerecsendiĂł
● 1/2dl száraz fehĂ©rbor (kiprĂłbáltuk, vörösbĹ‘l is finom)
● reszelt trappista sajt
● kĂłkuszzsĂr
Recept elkĂ©szĂtĂ©se:
KevĂ©s, de mindenkĂ©ppen forrĂł kĂłkuszzsĂron ĂĽvegesre pirĂtjuk a karikákra vágott hagymát. FelöntjĂĽk a borral, hozzáadjuk a sĂłt, borsot, szerecsendiĂłt, Ă©s a zĂşzott fokhagymát, majd 10 perc párolás után felöntjĂĽk kb. 1l vĂzzel. Kb. 10 perc forralás után kĂ©sz is a leves, mi a tányĂ©rba kiszedve reszelt sajttal szĂłrjuk meg, ami mennyei, ahogy beleolvad a hagymakarikák közĂ©... Tudjuk, hogy sokan esznek mellĂ© pirĂtĂłst, kiflit, cipĂłt, stb., de mi erĹ‘sek vagyunk Ă©s elhagyjuk a paleolit jegyĂ©ben.:)
|
Gombaleves gazdagon   
Recept hozzávalói:
● 1 nagy fej vöröshagyma
● minimum fĂ©l kg barna csiperkegomba:)
● sárgarĂ©pa, fehĂ©rrĂ©pa
● petrezselyem
● sĂł, bors, kömĂ©nymag, babĂ©rlevĂ©l, pirospaprika
● tejföl
● kĂłkuszzsĂr
Recept elkĂ©szĂtĂ©se:
Pici kĂłkuszzsĂron ĂĽvegesre pirĂtjuk az aprĂłra kockázott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát Ă©s hagyjuk Ĺ‘ket alaposan megismerkedni. :) Ha ez megvan, megszĂłrjuk pirospaprikával, sĂłval, borssal, Ĺ‘rölt kömĂ©nnyel, 1-2 babĂ©rlevelet dobunk rá Ă©s felöntjĂĽk vĂzzel. Kis fĹ‘zĂ©s után mehet a levesbe a feldarabolt sárgarĂ©pa, fehĂ©rrĂ©pa is. Ha megpuhult a zöldsĂ©g, megszĂłrjuk petrezselyemmel, majd ĂzlĂ©s szerint tejföllel bolondĂtjuk meg a levest. Mi szándĂ©kosan kihagyjuk minden habarásbĂłl a lisztet, itt is csak tejfölt használunk! :)
|
Nagyon zöld brokkolikrémleves   
Recept hozzávalói:
● 1 kg brokkoli (mi fagyasztottbĂłl szoktuk)
● 3 közepes sárgarĂ©pa
● 2-3 szál friss petrezselyem
● sĂł, bors, szerecsendiĂł
● kĂłkuszzsĂr
● zabliszt/mandulaliszt/rizsliszt, stb.
● kĂłkusztej/tejszĂn ĂzlĂ©s szerint
Recept elkĂ©szĂtĂ©se:
A sárgarĂ©pákat megpucoljuk, karikákra vágjuk. KevĂ©s kĂłkuszzsĂron nĂ©hány percig pirĂtjuk, majd megszĂłrjuk kevĂ©s liszttel (nekĂĽnk zabliszt volt Ă©pp otthon), ezután felöntjĂĽk vĂzzel, Ă©s hagyjuk lassan felforrni. Mi fűszer gyanánt sĂłt, borsot, szerecsendiĂłt Ă©s aprĂłra vágott petrezselymet teszĂĽnk bele. Ha felforrt, beledobjuk a brokkolit is, Ă©s puhára fĹ‘zzĂĽk a zöldsĂ©geket. Ha kĂ©sz, nyakon lehet önteni kis kĂłkusztejjel, vagy ha nincs, kevĂ©s tejszĂnt is tehetĂĽnk bele, ennyi belefĂ©r. :) Botmixerrel összepĂ©pesĂtjĂĽk, Ă©s kĂ©sz is a gyönyörű, tĂ©nyleg nagyon zöld levesĂĽnk. Tálaláskor lehet rá szĂłrni szeletelt mandulát, esetleg pirĂtott bacon kockákat.
|
Póréhagyma krémleves pikk-pakk   
Recept hozzávalói:
Néhány szál póréhagyma (kb. 40dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb burgonya
kĂłkuszzsĂr
sĂł, bors, szerecsendiĂł, petrezselyem
2dl tejszĂn (elhagyhatĂł)
Recept elkĂ©szĂtĂ©se:
A karikákra vágott pĂłrĂ©hagymát pici kĂłkuszzsĂron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zĂşzott fokhagymát Ă©s 1-2 percig egyĂĽtt pároljuk. Rádobjuk meghámozott, kockákra vágott burgonyát, Ă©s felöntjĂĽk annyi vĂzzel, hogy bĹ‘ven ellepje. SĂłval, borssal, szerecsendiĂłval Ă©s petrezselyemmel fűszerezzĂĽk, Ă©s addig fĹ‘zzĂĽk, amĂg a krumpli puhára fĹ‘ (kb. 20 perc). A vĂ©gĂ©n lehet hozzá adni tejszĂnt, de ez akár el is hagyhatĂł. Botmixerrel pĂ©pesĂtjĂĽk a levest, reszelt sajt, sĂĽlt bacon tökĂ©letes feltĂ©t hozzá.
|
|